Prečo sú mliečne zuby dôležité a ako sa o ne správne starať? » Ortho Keep Smiling
Bratislava Michalovce Birmingham

Prečo sú mliečne zuby dôležité a ako sa o ne správne starať?

Nie raz zaznelo v ambulancii zubného lekára, že rodičia čakajú s lepším čistením a starostlivosťou až na tie “ozajstné” zuby. Mliečne zuby sú však rovnako ozajstné ako tie trvalé. Plnia mnoho úloh v ústach dieťaťa a ich význam je nenahraditeľný. V tomto článku si zhrnieme, prečo sa aj o mliečne zuby treba starať poctivo a prečo, keď sa pokazia, sa musia tiež ošetriť.

MDDr. Antónia Rošková
logo 30.august 2024 · 5 min čítania

Mliečne zuby 

Mliečne zuby sú dočasné zuby, ktoré sa nachádzajú v ústach detí. V puse sa objavujú postupne – ako prvé sa prerezávajú do úst dolné rezáky, neskôr sa objavujú aj tie horné. Prvé zúbky sa prerezávajú približne okolo 6. mesiaca a postupne sa k nim pridávajú ďalšie a ďalšie. Kompletný mliečny chrup pozostáva z 20 zubov a vidíme ho u detského pacienta približne v 2,5. až 3. roku života. 

Kedy sa mliečne zuby prerezávajú? 

Prerezávanie mliečnych zubov nastáva vo väčšine prípadov v poradí – jednotky, dvojky, štvorky. Potom prítomnú medzeru vyplnia trojky, a ako posledné sa prerezávajú mliečne päťky. V tabuľke sa dozviete, približne v akom mesiaci sa mliečne zuby do úst dieťaťa prerezávajú. Mesiace sú však len orientačné, nakoľko každé dieťa je iné a v prerezávaní zúbkov môžu byť medzi rovesníkmi aj niekoľko-mesačné rozdiely. 

stredné rezáky (jednotky)6. – 10. mesiac
bočné rezáky (dvojky)10.-13. mesiac 
prvé stoličky (štvorky)13.-15. mesiac
očné zuby (trojky)16.-20. mesiac 
druhé stoličky (päťky)23.-33. mesiac 
mliecne zuby u deti

Význam mliečnych zubov 

Rovnako ako trvalé, aj mliečne zuby slúžia na príjem a spracovanie stravy. Jedlo sa pomocou nich rozomieľa a premiešava so slinami, čím sa ľahšie dostáva do ďalších častí tráviaceho traktu. 

Mliečne zuby majú tiež význam pri tvorbe reči a nemenej dôležitý je aj ich estetický význam. U detských pacientov môžu pokazené zúbky, a to predovšetkým tie predné, byť príčinou posmechu zo strany rovesníkov. Okrem toho sú pokazené mliečne zuby zdrojom infekcie, bolesti a komplikácií s ňou spojených. 

dieta s mliecnymi zubami

V neposlednom rade majú mliečne zuby význam pre správny rast čeľustných kostí. Ich predčasná strata – najčastejšie spôsobená kazom – vedie k zaostávaniu kosti v raste. Mliečne zuby tiež udržujú priestor pre zuby trvalé. Kaz sa na mliečnom zube šíri rýchlejšie ako na zube trvalom a veľmi rýchlo preniká až do drene zúbka k cievam a nervom, ktoré ho zásobujú živinami. Defekt sa môže stať až takým veľkým, že zúbok nie je možné ošetriť a musí sa vytrhnúť.

Následkom tejto predčasnej straty zúbka vzniká medzera, do ktorej sa následne posúvajú susedné zuby, čím strácame priestor pre trvalého nástupcu. Je veľmi dôležité udržať mliečne zuby zdravé, a v prípade potreby ošetrovať tak, aby na svojom mieste vydržali až do prirodzenej výmeny a zabezpečili trvalému zubu pod ním ideálnu cestu na prerezanie.

Prečo vypadávajú mliečne zuby?

Mliečne zuby sú zuby dočasné. Začínajú sa prerezávať už v prvých mesiacoch života a v ústach zotrvávajú do približne 12. roku života. Ich výmena je postupná a trvá niekoľko rokov. 

Ako prvé vypadávajú dolné rezáky a na ich miesto prichádzajú ich trvalí nástupcovia. Približne v rovnakom čase sa za poslednými mliečnymi stoličkami objavujú šestky. Tieto zuby sú už trvalé a nemajú žiadneho nástupcu. Je potrebné sa o ne dobre starať, nakoľko v ústach by mali vydržať už navždy. Po dolných jednotkách a dvojkách sa postupne menia aj tie horné. Výmena mliečnych trojek, štvoriek a pätiek sa deje väčšinou medzi deviatym až dvanástym rokom. 

dieta so zubami

Mnohí si myslia, že tomu tak nie je alebo že sú korene týchto malých zubov úplne malé. Opak je však pravdou a korene mliečnych zubov vedia naozaj prekvapiť. Korene mliečnych zubov sú dlhé, majú širokú dutinu a sú viac krehké. V zadných úsekoch úst rastú doširoka a obklopujú korunku vyvíjajúcich sa trvalých zubov. Keď príde tá správna chvíľa, začnú sa korene rozpúšťať a trvalé zuby sa posúvajú bližšie. V určitom momente je celý korienok mliečneho zuba preč, zub sa začne kývať až vypadne. Už krátko po vypadnutí sa na jeho mieste objavuje trvalý nástupca. 

Starostlivosť o mliečne zuby

Keďže význam mliečnych zubov je nenahraditeľný, je veľmi dôležité starať sa o ne a udržiavať ich bez kazu, ideálne až do času prirodzenej výmeny. So začiatkom čistenia netreba čakať, začať je potrebné ihneď ako sa zúbok v puse ukáže.

dieta umyvanie zubov

K dispozícii sú jednozväzkové kefky, s ktorými viete vyčistiť každý zub jednotlivo a dôkladne. Keď bude zubov v ústach pribúdať, môžete siahnuť po detskej kefke s malou hlavičkou. Tá by sa mala dostať na všetky miesta tak, aby bola každá plôška zuba umytá a čistá. Kefky je možné kombinovať, a to predovšetkým vtedy, keď je prístup na niektoré miesta klasickou kefkou obtiažnejší. 

Rovnako ako u dospelákov, aj tu je potrebné čistiť medzizubné priestory. Akonáhle sa zuby svojimi bočnými plôškami dotýkajú, zvyšuje sa riziko vzniku zubného kazu. Na čistenie medzizubných priestorov možno používať tzv. šabličky s nitkou, ktorými sa ľahko manipuluje aj u tých najmenších. Zvyčajne sú v chrupe detí medzery – priblíženie sa zubov v zadných úsekoch nastáva u mnohých okolo tretieho roka. 

Pravidelné zubné prehliadky 

Veľmi dôležité v starostlivosti sú tiež návštevy zubného lekára. Odporúča sa zubného lekára navštíviť v prvom roku dieťaťa. Potom nasledujú pravidelné preventívne prehliadky – deti majú nárok na 2 preventívne prehliadky ročne. Ideálny rozostup je 6 mesiacov a cieľom je, aby si dieťa zvykalo na lekára, na prostredie ambulancie a na to, že sa raz za čas niekto pozrie do pusy a prepočíta a skontroluje zúbky. 

dieta na zubnej prehliadke

Spočiatku sa jedná len o vizuálnu kontrolu zubov. Neskôr sa súčasťou preventívok stáva aj zhotovenie rtg snímok. Tie sa zhotovujú kvôli odhaleniu prípadných medzizubných kazov. Väčšina kazov vzniká v medzizubných priestoroch – kazy sú spočiatku malé a vôbec nemusia byť na pohľad viditeľné. Keď si kazy všimne v ústach dieťaťa rodič, väčšinou ide o veľké kazy, zasahujúce do blízkosti zubnej drene. Ošetrenie týchto kazov je náročnejšie a dlhšie. Vždy je preto najlepšie odhaliť kazy kým sú malé a nespôsobujú žiadne ťažkosti. Ošetrenie je vtedy rýchle, jednoduché a detským pacientom dobre akceptovateľné. 

Stravovacie návyky

Na to, aby zubný kaz vznikol je potrebný zubný povlak a sacharidy. Práve cukry sú činnosťou baktérií spracovávané, dochádza k tvorbe kyselín a rozpúšťaniu povrchu zuba – začína sa tvoriť zubný kaz. 

Sladkosti a sladké vody nie sú zakázané, treba ich ale konzumovať s mierou. Vo fľaši dieťaťa by sa mala nachádzať čistá voda alebo nesladený čaj, ktorým zaženie cez deň smäd a bude dodržiavať pitný režim. V prípade, že bude chcieť siahnuť po džúsiku, je lepšie mať ho v pohári, vypiť jednorázovo, napr. pri raňajkách. 

dieta pijuce vodu

So sladkosťami je to podobne. Nevyjedať cukríky a keksíky celý deň, je základ. Po sladkosti je lepšie siahnuť po hlavnom jedle. Keksík alebo koláčik si dopriať ako dezert. Po hlavnom jedle sa tvorí viac slín – práve slina má ochrannú funkciu, zuby viac poobmýva a vyčistí. Ideálne je vyhýbať sa lepivým cukríkom a lízatkám, ktoré zubom vašich detí škodia najviac. 

Zhrnutie

Mliečne zuby majú kľúčovú úlohu. Správna starostlivosť o ne je nevyhnutná, pretože ovplyvňujú rast čeľuste, správnu výslovnosť a prerezávanie trvalých zubov. Aj keď sú dočasné, zanedbanie mliečnych zubov môže mať dlhodobé následky. Preto je dôležité venovať im náležitú pozornosť, aby deti mali pevný základ pre zdravý a krásny úsmev v dospelosti.

Často kladené otázky (FAQ)

  • Prerezávanie mliečnych zubov sa zvyčajne začína okolo 6. mesiaca. Ak sa prvý zúbok ale prereže skôr alebo neskôr, je to rovnako v poriadku. Medzi rovesníkmi môžu byť v prerezávaní zubov aj niekoľkomesačné rozdiely. 
  • S návštevou zubného lekára je ideálne začať v prvom roku. Následne pravidelné prehliadky každých 6 mesiacov zabezpečia, že chrup dieťaťa bude pod neustálou kontrolou odborníka.
  • Vypadávanie mliečnych zubov je postupný proces, ktorý trvá niekoľko rokov. Prvé zuby sa začínajú meniť okolo 6. roka. Posledný mliečny zub vypadáva okolo 12. roku dieťaťa. Aj tu však platí, že každé dieťa je iné a odchýlky sú úplne normálne.
Ortodoncia a čeľustná ortopédia Ortho Keep Smiling
Verím, že ste našli všetky potrebné informácie

Ak nie, neváhajte kontaktovať ambulancie Ortho Keep Smiling.

Napíšte nám
Túžite po rovných zuboch? arrow up